Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Παπαδιαμαντοπούλου 20,
Ιλίσια

Τηλ. Επικοινωνίας

‭6936752592‬

Δευτέρα - Σάββατο

10:00-20:00

Βιογραφικό

Dr Theodoros KaratzasΕπαγγελματική Προϋπηρεσία & Ακαδημαϊκοί Σταθμοί

1982-84: Ειδικευόμενος Χειρουργικής στη Β΄ Χειρουργική Κλινι­κή του  Πανεπιστημίου Αθηνών, (Αρεταίειο Νοσο­κο­μείο).

1984-87: Clinical Surgical Fellow για 2 χρόνια και Junior Registrar για 1 χρόνο, στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλι­νική του Νοσοκομείου Northern General, Sheffield Αγγλίας.

1987-88: Clinical Research Registrar (Επιμελητής  Κλινικής  Έρευνας)  στη  Μονάδα Τεχνητής Διατροφής (Εντερικής και Παρεντερικής)  και  Χειρουργικού Μεταβολισμού, στην Πανεπιστημιακή  Χειρουργική  Κλινική  του  Northern  General Hospital, Sheffield Αγγλίας.

1984–1987: “Visiting Lecturer”, Επι­σκέπτης Λέκτoρας Χειρουργικής  του Πανεπιστημίου του Sheffield Αγγλίας. Με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μου χορηγήθηκε ο τίτλος του Επι­σκέπτη Λέκτoρα Χειρουργικής  για 3 χρόνια, με ανάλογα εκπαιδευτικά καθήκοντα.

1989 – 1993: Επιμελητής Β΄ Γενικής Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών. Άσκησα καθήκοντα Γενικού Χειρουργού και εξειδικευμένου σε θέματα τεχνητής διατροφής σε ασθενείς με θρεπτικές και μεταβολικές διαταραχές.   

1993–1994: Visiting Surgeon in Transplantation Surgery. Μετεκπαιδευτική άδεια  ΕΣΥ για 1 έτος εξειδίκευσης στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Pittsburgh-PA, USA. (Διευθυντής: Καθηγητής Τhomas Starzl). Εξειδικεύθηκα στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων κοιλίας (ήπατος, παγκρέατος-νεφρού), και στις μεταμοσχεύσεις κυττάρων (μυελού των οστών και νησιδίων παγκρέατος). Επίσης εκπαιδεύθηκα στις λήψεις πολλαπλών οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Απέκτησα μεγάλη εμπειρία στις τεχνικές επεξεργασίας  παγκρέατος και απομόνωσης των νησιδίων  και συμμετείχα στις κλινικές μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-1.

Ιούν.1994 – Δεκ.1996: Έμμισθος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital, University of Miami-Fl, USA. (Διευθυντές:Καθηγητής Α.Τζάκης, τμήμα Μεταμοσχεύσεων ήπατος & γαστρεντερικού και Professor J.Miller, τμήμα Μεταμοσχεύσεων νεφρού & παγκρέατος). 

Υπηρέτησα ως Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jackson Memorial του Miami-FL, για 2 ½ έτη, αναλαμβάνοντας κλινικά καθήκοντα στα προγράμματα μεταμόσχευσης ήπατος, παγκρέατος, νεφρού, λεπτού εντέρου και πολυσπλαχνικών μεταμοσχεύσεων. Πραγματοποίησα ένα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων λήψης πολλαπλών οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες και προετοιμασίας τους προς μεταμόσχευση “back table”, και εκπαιδεύθηκα και συνεργάσθηκα με πρωτοπόρους χειρουργούς  μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και πολυσπλαχνικών μεταμοσχεύσεων, όπως με τον καθηγητή κ. Ανδρέα Τζάκη. Συμμετείχα επισης σε λήψεις και μεταμοσχεύσεις νεφρού από συγγενή δότη με τον Professor J. Miller.

Συμμετείχα σ’ ένα μεγάλο αριθμό ηπατεκτομών για νεοπλασίες ήπατος και σε εγχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πυλαίας υπέρτασης, (πυλαιο-συστηματικές αναστομώσεις, περιφερικές σπληνο-νεφρικές παρακάμψεις τύπου Warren κλπ).

Ήμουν υπεύθυνος συντονισμού των πρωτοποριακών κλινικών πρωτοκόλλων των χιμαιρικών μελετών που αφορούσαν την έγχυση κυττάρων μυελού των οστών από εγκεφαλικά νεκρούς δότες σε μεταμοσχευμένους λήπτες ήπατος, παγκρέατος, νεφρού και πολυσπλαχνικών μεταμοσχεύσεων, για την πρόκληση ειδικής προς το δότη ανοχής.

15 Φεβρ. 1997 – 30 Απρ. 1997: Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και Γαστρεντερικού, στο τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Jackson Memorial, Miami-FL, USA. (Διευθυντές: Καθηγητές Α.Τζάκης στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων ήπατος & γαστρεντερικού και Professor J.Miller στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων νεφρού & παγκρέατος).

Υπηρέτησα σε έμμισθη θέση για 2½ μήνες, για να ολοκληρώσω τις μελέτες στα χρηματοδοτημένα κλινικά-ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετείχα.

Δεκ. 1996 – Φεβρ.1999: Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείο Ρίου Πατρών. 

Φεβρ. 1999–Μαρτ. 2005: Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείο Ρίου Πατρών.

Μετά την επιστροφή μου από Αμερική υπηρέτησα ως Επιμελητής Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου Πατρών πραγματοποιώντας επεμβάσεις ολοκλήρου του φάσματος της γενικής χειρουργικής, της χειρουργικής ογκολογίας, της  χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων και της χειρουργικής τραυματολογίας. Ασχολήθηκα με τη χειρουργική ογκολογία του ήπατος και την αντιμετώπιση του ηπατικού καρκίνου, με εγχειρήσεις ηπατεκτομής, τμηματεκτομής κ.λπ., καθώς και με τις επικουρικές θεραπευτικές παρεμβάσεις (RFA κυτταρόλυση, χημειοεμβολισμούς κλπ) για την αντιμετώπιση των μη εγχειρήσιμων όγκων ήπατος. Παράλληλα, ασχολήθηκα με την οργάνωση και ανάπτυξη του προγράμματος μεταμόσχευσης νεφρού στο Πανεπιστημαικό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών όπου σε συνεργασία με συναδέλφους της Χειρουργικής Κλινικής πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρού στο Νοσοκομείο του Ρίου. Συνολικά, έως το τέλος του 2004 πραγματοποιήσαμε 120 μεταμοσχεύσεις νεφρού από συγγενείς και  εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

15 Μαρτ. 2001 – 31 Μαΐου 2001: Επισκέπτης Καθηγητής Χειρουργικής Έρευνας “Visiting Research Professor”, στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος και Γαστρεντερικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jackson Memorial, Miami-FL. (Διευθυντής: Καθηγητής κ.  Α. Τζάκης).

Ήμουν υπεύθυνος ενός πειραματικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού που χρηματοδοτήθηκε από την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Έρευνας (ESSR) και έγινε σε συνεργασία της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών με το τμήμα μεταμοσχεύσεων –εργαστήριο μικροχειρουργικής- του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Jackson Memorial του Miami, USA.

2005 – 2015: Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Χειρουργική-Πειραματική Χειρουργική» Υπηρέτησα στη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου. (Διευθυντές: Καθηγητής Α. Κωστάκης έως 2009 και Καθηγητής Γρ. Κουράκλης από  2009 – 2019).

Τα χειρουργικά μου καθήκοντα περιλάμβαναν ένα μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούσε όλο το φάσμα των εγχειρήσεων της Γενικής Χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένων των επεμβάσεων χειρουργικής ογκολογίας του γαστρεντερικού και των συμπαγών οργάνων κοιλίας, πχ. ηπατεκτομές, παγκρεατεκτομές κλπ. Στις γενικές εφημερίες του Λαϊκού Νοσοκομείου αντιμετώπιζα τα επείγοντα περιστατικά γενικής χειρουργικής και χειρουργικής τραυματιολογίας. Επίσης, ασχολήθηκα με την ανάπτυξη ενός κλινικού προγράμματος μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, για τα άτομα με σακχρώδη διαβήτη τύπου-1.

Ιουλ. 2013 – Δεκ. 2013: Υπηρέτησα ως Ερευνητικός συνεργάτης σε έμμισθη θέση  στο μεταμοσχευτικό κέντρο νησιδίων παγκρέατος του Πανεπιστημίου Tucson-Arizona Αμερικής. Υπηρέτησα, με 5/μηνη εκπαιδευτική από το ΕΚΠΑ, σε έμμισθη θέση του Πανεπιστημίου Tucson-Arizona, στο κλινικό-ερευνητικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος από παγκρεατικά μοσχεύματα, των οποίων η συντήρηση γινόταν με τη νέα τεχνολογία της συνεχούς έγχυσης υγροποιημένου οξυγόνου “persufflation”. Το διάστημα από 1 Οκτ. – Δεκ. 2013 υπηρέτησα στο μεταμοσχευτικό κέντρο παγκρέατος και νησιδίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Edmonton-Alberta, Καναδά, στα πλαίσια συνεργασίας με το μεταμοσχευτικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Tucson-Arizona των ΗΠΑ για το ανωτέρω πρόγραμμα της μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος. Συμμετείχα επίσης  στη μεταμοσχευτική διαδικασία εμφύτευσης των νησιδίων σε τύπου-1 διαβητικούς ασθενείς.

2015 – 2018: Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Χειρουργική-Πειραματική Χειρουργική». Συνέχισα τις κλινικές μου δραστηριότητες στην Β’ Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων σε εβδομαδιαία βάση και των επειγόντων περιστατικών των γενικών εφημεριών της κλινικής. Πραγματοποίησα ένα μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ολοκλήρου του φάσματος της Γενικής Χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων της χειρουργικής ογκολογίας του γαστρεντερικού και των συμπαγών οργάνων κοιλίας (π.χ. ηπατεκτομές, τμηματεκτομές κλπ.), εγχειρήσεις παγκρέατος (κεντρικές και περιφερικές παγκρεατεκτομές κλπ) και ένα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων χειρουργικής ενδοκρινολογίας (θυροειδεκτομές, κλπ). Συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε 16 μετεκπαιδευτικά μαθήματα χειρουργικών κλινικών και σε 49 Συνέδρια  ως ομιλητής ή πρόεδρος-συντονιστής συνεδριάσεων. Συνολικά, έχω αποκτήσει σημαντική χειρουργική εμπειρία σε Νοσοκομεία του εσωτερικού και του εξωτερικού με πολύ καλή μετεκπαίδευση άνω των 5 ετών σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού (Αγγλία, Αμερική και Καναδά). Επίσης, έχω σημαντικό διδακτικό έργο με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού (Visiting Lecturer στην Αγγλία, Faculty staff -Assistant Professor- στο Miami και στο Edmonton-Canada) και του εσωτερικού (Πανεπιστήμιο Ρίου Πατρών και Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Χρησιμοποιούμε cookies για την παρακολούθηση της υγείας του ιστότοπου.